O päť mesiacov blahorečia v Šaštíne slovenského seminaristu Jána Havlíka

O päť mesiacov blahorečia slovenského seminaristu Jána Havlíka. Slávnosť bude v sobotu 31. augusta 2024 pred Národnou svätyňou, Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne.

„Po zostavení prípravného tímu, rozdelení úloh a kompetencii pokračujeme v hlavnej príprave,” hovorí koordinátor prípravy blahorečenia Peter Novák. Tím je zložený z predstaviteľov viacerých zložiek, profesionálov vo svojej oblasti, umelcov či dobrovoľníkov. Stretnutia sa zintenzívňujú, sme v kontakte
s Bratislavskou arcidiecézou, Vincentskou rodinou, Šaštínom, vypomáhajú nám viacerí kňazi, rehoľníci – rehoľníčky, produkčná spoločnosť, ale aj mnoho ľudí dobrej vôle. Sme vďační za každého, kto napomáha akýmkoľvek spôsobom a chce priložiť – alebo už aj priložil – ruku k dielu. Pri stretnutiach v jednotlivých
sekciách sa venujeme príprave, koordinácii a logistike slávnosti, ale aj organizácii jednotlivých častí, ako liturgická, programová, práca s médiami –verejnosťou. Osobitnú časť tvorí sekcia dobrovoľníkov, kde orientačne pribudne stovka ľudí,“ pokračuje Novák.

„Mohli by sme symbolicky povedať, že ,vlak príprav’ sa intenzívne rozbehol. Povedomie o našom budúcom slovenskom blahoslavenom už roky šíria viacerí jednotlivci i jeho rodáci v rodných Dubovciach. Na ich prácu plánujeme nadviazať aj pri príprave slávnosti blahorečenia. Na záver pôstu vyvrcholil projekt Pôst s Konferenciou biskupov Slovenska, ktorý priniesol desiatky myšlienok Jána Havlíka. V apríli k tomu pribudne špeciálna duchovná príprava zložená zo štyroch katechéz. O mesiac neskôr – v máji – predstavíme nový film o Jánovi Havlíkovi,“ informuje provinciál Slovenskej provincie Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul P. Tomáš Brezáni, CM.

„Teší nás, že na webe janhavlik.sk pribudli nové informácie o živote Jána Havlíka. Je tam už aj časomiera, ktorá odpočítava čas do slávnosti. Pripravujeme tiež balík tlačovín a propagačných predmetov, niečo v duchu „balík pútnika“, určený pre slávnosť blahorečenia. Viaceré tlačoviny by sme chceli rozposlať tak dovnútra Vincentskej rodiny, ako aj jednotlivým diecézam, farnostiam,“ pokračuje Peter Novák.  „V najbližších týždňoch doplníme na stránku jazykové mutácie modlitieb a litánií, informačné materiály na stiahnutie (katechézy) a iné materiály na šírenie povedomia o Jánovi Havlíkovi. Začali tiež práce na návrhu pódia slávnosti, relikviára, hlavnej slávnosti i sprievodného programu. Do práce sa tiež pustil tím hudobníkov, ktorý pripravuje liturgickú časť slávnosti. Hoci nás blahorečenie čaká až o päť mesiacov, už teraz rokujeme s viacerými televíziami o prenose z blahorečenia. Veríme, že tí, ktorí sa na ňom nebudú môcť zúčastniť osobne, budú ho mať možnosť sledovať v priamom prenose, ako aj časť niektorého sprievodného programu,“ doplnil Novák.

„Za celé dielo prosíme o modlitby a pozývame všetkých do zapojenia sa, či už duchovne, ale aj malou službou pomoci na mieste, kde žijeme, aby nás život Jána Havlíka na chvíľu zastavil, aby sme načerpali z viery a vernosti, ktorú Ján prejavil vo svojom živote,” uviedol P. Tomáš Brezáni, CM.

Ján Havlík pochádza z Vlčkovian, dnes súčasť obce Dubovce pri Skalici. Bol seminaristom Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul. Pre vernosť Kristovi prežil 11 rokov v uránových baniach, lágroch a žalároch československého gulagu. Zomrel na následky nespravodlivého väznenia a mučenia v roku 1965 vo veku 37 rokov.

O tom, že bude Ján Havlík blahorečený, rozhodol 14. decembra 2023 Svätý Otec František. Ján Havlík sa stane ďalším svedkom z obdobia prenasledovania Cirkvi komunistickým režimom, ktorého mučeníctvo Cirkev oficiálne uznala. Diecéznu fázu blahorečenia otvoril v júni 2013 bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský. Dokumenty procesu obsahujú vyše 2 500 strán. Diecézna fáza sa skončila po viac než štyroch rokoch a ôsmich mesiacoch zasadnutím Arcibiskupského tribunálu v Bratislave (24. februára 2018). Slávnosť blahorečenia bude 31. augusta 2024 v Šaštíne.

Slovensko bude mať nového blahoslaveného po šiestich rokoch. V roku 2018 bola vyhlásená za blahoslavenú Anna Kolesárová v Košiciach. Rok predtým to bol Titus Zeman v Bratislave. Predtým sa konala podobná slávnosť v roku 2003. Slovensko vtedy navštívil Ján Pavol II. Štvordňová apoštolská návšteva dnes už svätého poľského pápeža na Slovensku vyvrcholila svätou omšou v bratislavskej Petržalke, počas ktorej blahorečil dve obete komunistického režimu – gréckokatolíckeho pomocného prešovského biskupa Vasiľa Hopku a rehoľnú sestru Zdenku Schelingovú.

O päť mesiacov blahorečia v Šaštíne slovenského seminaristu Jána Havlíka
Prejsť na začiatok
Verified by MonsterInsights